B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Skalické dní, Zlatnícka dolina a cyklopotulky po Morave 16.9. – 18.9.2011

Skalica
Dĺžka trasy: 145 km
Počet účastníkov: 7

Mapa

Mesto Skalica sa historicky hrdí prívlastkom „slobodné kráľovské mesto“ (od roku 1372) - história mesta Skalica. Prvé dôkazy osídlenia sa datujú oveľa ďalej do histórie – do mladšej doby kamennej – 4000 r. pred n.l. Skalica je nie nadarmo považovaná za jedno z najkrajších miest Slovenska, jej zachované centrum je historickou mestskou pamiatkou. Centru dominuje trojuholníkové Námestie slobody s farským kostolom sv. Michala Archanjela a jezuitským kostolom sv. Františka Xaverského na druhom konci.
V Skalici sa v dňoch 16.-18. septembra 2011 konali už tradičné tzv. Skalické dni označované aj ako „festival tradícií, hudby, tanca, výstav, športových podujatía zábav“. Na toto podujatie sme prišli na pozvanie našich priateľov Ivana a Tamary, ktorí sa predtým zúčastnili nami organizovaného podujatia Poznávanie Zlatého trojuholníka. Ivan a Tamara pre nás pripravili bohatý cyklistický i spoločenský program. Ubytovaní sme boli na malej ale malebnej chate v Zlatníckej doline na úpätí Bielych Karpát vzdialenej asi 6 km od centra mesta Zlatnícka dolina. Túto lokalitu sme navštívili už v roku 2008 počas cykloakcie 13. Národný zraz cykloturistov v Skalici.

Piatok 16.9.2011 - fotografie
Počet km: 45
Zlatnícka dolina – Koválovecké lúky – Mlýnky – Skalica


Hneď po ubytovaní na chate u Ivana a Tamary nám hostitelia pripravili prvú cyklotrasu smerom do Bielych Karpát. Niekoľko kilometrov od chaty sme najskôr navštívili Skalický salaš s pravou nefalšovanou žinčicou a ovčím syrom, ktorým sa nedalo odolať. Pokračovali sme tiahlym stúpaním lesnou cestou na Koválovecké lúky (550 mnm) s pekným výhľadom na východ – na tzv. kopanice – a ďalej sme pokračovali na rázcestie Kamenná búda (520 mnm). Odtiaľ vedie opäť lesom nádherná romantická cesta s miernym zjazdom s konečnou pri priehrade Mlynky. V strede tejto priehrady je hraničná čiara medzi Slovenskom a Českom. Prešli sme cez hrádzu na druhú stranu a boli sme na Morave, kde nás privítala malá osada Mlýnky s typickými maľovanými domčekmi. Tam sme „natankovali“ (pivo Bernard) a zamierili sme späť na Slovensko do Skalice. V meste Skalica na Kalvárii pri rotunde sv. Juraja sme stretli mnoho piknikujúcich mladých ľudí. Ivan nás pozval do reštaurácie Ledovňa Skalica, kde personál bol v dobových krojoch a jedlo sa podávalo spôsobom spôsobom takmer ako v stredoveku. Tu nás prijal osobne aj pán primátor mesta Skalica Ing. Stanislav Chovanec – museli sme konštatovať, že je to sympatický a veľmi charizmatický človek. Po západe slnka nás ešte čakala návšteva cukrárne a cukrárenskej výrobne našich hostiteľov Ivana a Tamary. Večer už bol v znamení Skalických dní – ohňostroj, koncerty, tanečná zábava, pre potechu v početných stánkoch typické jedlá a nápoje, ktoré podobné podujatia sprevádzajú – cigánska, klobásky, burčiak, pivo a navyše neodmysliteľný Skalický trdelník. Atmosféra bola jedinečná – toto konštatovanie je aj poklona pánu primátorovi a organizátorom. Na hlavnom Námestí slobody pred kostolom sv. Michala bolo pódium na vysokej profesionálnej úrovni, pred ním priestor pre fanúšikov a tancujúcich. Na druhej strane námestia bolo veľa miesta na sedenie a po oboch krajoch námestia stánky s občerstvením. My, hostia z Bratislavy, sme s poľutovaním museli konštatovať, že organizáciou Skalica predčila všetky podobné akcie v Bratislave ako i v okolitých vinárskych mestečkách.

Sobota 17.9.2011 - fotografie
Počet km: 60
GPS záznam trasy
Cez Vinohrady – Mlýnky – Pod Žerotínem – Radějov – Travičná – Lučina –Strážnice – pivničky Petrov u Strážnice – vinohrady – Skalica


Druhý deň v sobotu sme sa vydali cez les a vinohrady k nám už známej priehrade Mlynky a pokračovali sme cez obec Radějov do rekreačnej oblasti Lučina s cieľom dobrého obeda v hoteli Radějov. Pred rekreačnou oblasťou sme odbočili malým prevýšením na rozhľadňu v lokalite Travičná (372 mnm). V hoteli Radějov v Lučinej sme neboli veľmi spokojní s ponúkanou gastronómiou. Cestou z hotela sme sa zastavili na chvíľu pri umelej nádrži Lučina a zamierili sme do Strážnice. Tam sme mali v úmysle sa odviezť loďou po Baťovom kanáli (viď nižšie) smerom do Skalice, ale ponúkané služby boli veľmi slabé, a žiadnej lode sme sa nedočkali. Pokračovali sme preto na bicykloch popri Baťovom kanáli do Petrova, konkrétne do časti Vinné sklepy Petrov – Plže so známymi vínnymi pivničkami. Bratislavčanom toto pripomína podobné prostredie v Prellenkirchen (Rakúsko). Petrovské pivničky majú tradíciu už od 15. storočia! Priečelia sú natreté na bielo a ozdobené sú typickými ornamentmi tohto regiónu s dominantnou modrou farbou. V pivničkách býva bohatá ponuka vín domácej produkcie, sezónne aj burčiaku. Musíme konštatovať, že sme asi nenavštívili toho najlepšieho vinára. Biele sme vyliali a červené sme vypili tak trochu so sebazaprením... Stretli sme tu talianskych turistov, ktorým asi chutilo a evidentne odchádzali „v dobrej nálade“. Dosť rozčarovaní sme pokračovali späť do Skalice. Večer pokračovali Skalické dni. Prišli sme akurát, keď koncertovala Smatanová, bola výborná - a ľudia na námestí tancovali a bláznili sa pri dobrej hudbe. Nasledoval Cmorík, ktorý to však „prepálil“ s decibelmi, takže namiesto hudby sme počúvali takmer kakofonický hluk.

Nedeľa 18.9.2011 - fotografie
Počet km: 40
Zlatnícka dolina – Skalica – Hodonín – Baťov kanál – Skalica.


V nedeľu sme sa vydali na krátku „odpočinkovú“ etapu bez prevýšení. Naša trasa viedla najskôr do okresného mesta Hodonín, kde sme prešli na druhú stranu rieky Morava do prístavu Přístaviště U Jezu Hodonín. Tento raz nám prialo šťastie a loďou, ktorá zobrala aj naše bicykle, sme si vychutnali rieku Morava. Pri príchode loďou po rieke Morava na Slovensko sme boli prekvapení skalickým „prístaviskom“, čo bol malý zelený pontón „uprostred ničoho“. Odtiaľ sme na bicykloch po hrádzi navštívili aj Baťov kanál smerom ku Skalici.
Baťov kanál (Baťův kanál) je 53 km dlhý úsek vodnej cesty od Otrokovic do Skalice s prevýšením 18,6 metra a na jeho ceste je postavených 13 plavebných komôr. Hlboký je „len“ 1,5 m, preto po ňom môžu premávať lode s ponorom do 80 cm. Prvé časti kanála boli vybudované v rokoch 1936-1938 za účelom regulácie vôd rieky Morava a ako začiatok dávneho sna prepojiť veľké európske rieky Dunaj – Labe – Odra, t.j. prepojenie troch morí – Čierneho, Severného a Baltického. Dnes sa Baťov kanál už nepoužíva na nákladnú prepravu, je viac-menej turistickou atrakciou, v posledných rokoch obnova kanálu bola realizovaná s príspevkami eurofondov.
Prístav Skalica na Baťovom kanáli je lepšie vybavený a má aj požičovňu lodí. Z prístavu sme sa vrátili do centra Skalice, kde pokračovali Skalické dni. Prišli sme akurát, keď vystupoval Petr Rezek (pripadal nám ako zabudnutý hipík z minulého storočia) a Hana Zagorová, ktorá si aj vo svojom veku (nech nám pripomenutie veku prepáči) držala dobrý „štandard“.
To bola bodka za našim pobytom v Skalici a Zlatníckej doline.
V pláne sme mali ešte návštevu nášho obľúbeného zariadenia Cykloranč U zlomené šlapky, kde má svoj stan aj Cyklorudo - naše fotografie 2008, no nestihli sme.

Budeme sa tešiť na opätovnú návštevu týchto krásnych, romantických, často zapadnutých cyklokútov "na konci sveta a civilizácie", ako i na kráľovské mesto Skalica, ktoré v nás zanechalo nezabudnuteľné spomienky.

Naše poďakovanie patrí hostiteľom Ivanovi a Tamare, ako aj Tamarinej sestre Evke.



Sme v Skalici

Stretnutie s hostiteľmi

Tu budeme bývať - v Zlatníckej doline

Náš hostiteľ Ivan...

...Tamara...

...a Evka

Ideme smerom na Skalický salaš

Skalický salaš


Pravý ovčí syr

Žinčica chutila najviac Jurajovi

Ovce sú vzorne označené


Martina a Tamara stúpajú po lesnej ceste


Koválovecké lúky s pekným výhľadom na okolie




Sme na Morave...

Osada Mlýnky


Občerstvenie verné názvu cykloklubu




Cyklomartin - návrat do centra mesta Skalica

Kalváriu mesta Skalica vysvätil arcibiskup Alexander Rudnay v roku 1823

Skalica. Výhľady z kalvárie na historické centrum, vľavo vpredu Rotunda sv. Juraja.

Skalica. Rotunda sv. Juraja z 11. storočia postavená v románskom štýle je symbolom mesta. Vpredu hrdý Skaličan Ivan.


Reštaurácia
Ledovňa Skalica. V minulosti tu bola ľadovňa.


Ivan nám tu rezervoval stôl

Názvy jedál sú inšpirované stredovekom

Tu nás prijal primátor Ing. Stanislav Chovanec


Tamara a Jozef pred cukrárňou v centre mesta Skalica

Cukráreň Šagát Skalica - výrobňa dobrôt

Cyklojuraj a striešky na krémeše

Čokoláda...mňam

Čerstvé zákusky pre našich cyklistov

Šéfcukrár Ivan

Príjemné posedenie pred chatou

Večerná opekačka s Martinou

Sobota ráno, 2. etapa začína



Juraj je v Českej republike, Ivan ešte na Slovensku...

Martin je už v Českej republike, ostatní si nechávajú zadné kolesá v SR...



Opúšťame obec Radějov

Náš cieľ: Tvarožná Lhota




Rozhledna Travičná u Tvarožné Lhoty

Rozhledna Tvarožná Lhota




Moravské Slovácko - orientačné body

Tvarožná Lhota, rekreačná oblasť Lučina

Vraciame (sa) po nevydarenom gastro-zážitku v hotelovej reštaurácii

Evka a Tamara - zjazd k jazeru

Tvarožná Lhota - Lučina

Radšej sme sa mali najesť tu: Hospudka pod majákem

Pivo Litovel nám tu chutilo




Sme v centre mesta
Strážnice

V prístave Strážnice - Baťov kanál

Vyhliadkové plavby

Odviesť loďou nás nechceli ani za tvrdú euromenu

Vstupná strážna "brána" do Strážnice

Tamara pri stanici obce Petrov

Vínne sklepy Petrov Plže

Tešíme sa na dobré moravské víno...

Taliani v červených tričkách si aj zaspievali

Koštovka a prípitok...

Uff... biele je kyslé, vylievame...mali sme kúpiť nižšie...

Odchádzame z pivničiek oklamaní ale posilnení...

Slnko je už nízko, ideme do Skalice




Neskorý zber hrozna ubránený pred vtákmi





Deň tretí. Opúšťame Zlatnícku dolinu smerom do Skalice.

Príchod do Skalice zo Zlatníckej doliny

Hotel Patriot postavený aj z európskych (teda i z gréckych) peňazí...

Kaplnka svätého Juraja - patróna vinárov

Sme pri skalickom brehu rieky Morava

Jozef na skalickej hrádzi

Po tejto hrádzi ideme smerom na Hodonín



Blížime sa k mostu pri meste Hodonín


Hodonín - mapa. Přístav U Jezu vpravo dole.

Přístaviště u Jezu

Čapovali tu naše obľúbené pivo Černá Hora

Tamara nás zapísala do pamätnej knihy

V Hodoníne pre nás prevoz do Skalice našli

Náš kapitán - mladý riečny muž

Rieka Morava

Toto je skalický prístav na rieke Morava...

Presunuli sme sa do prístavu Baťov kanál








Skalické dni - kultúrny program

Skalické dni - 2-dňová permanentka


Skalica Renesančná budova radnice.

Dom kultúry

Nechýbali ani staré remeslá

Happening v parku pri hlavnom námestí

Minister zdravotníctva
MUDr. Ivan Uhliarik pri stretnutí s našimi cyklistami

Večer bolo námestie plné

Skoro každý mal kde sedieť..

Primátor kráľovského mesta Skalica
Ing. Stanislav Chovanec otvoril Skalické dni

Takúto tortu vedia pripraviť v cukrárni Šagát Skalica

Nechýbala ani ľudová hudba

Temperamentné skalické mladé devy

Zuzana Smatanová. Jej spev sa nám páčil.

Aj naša generácia si mala prísť na svoje...

Nálada bola vynikajúca...ochladilo sa...burčiak ohrieval...

Ďakujeme hostiteľom :)

Jozef a Martin

V najlepšom je treba prestať....

Vyvrcholenie - skalický ohňostroj. Ďakujeme.


Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk