B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Okolo Tatier 2011 – 44. ročník, 27.5.2011

Nižná na Orave (560 mnm) - Suchá Hora (800 mnm) – Zakopane (800mnm) – priesmyk k Lysej Poľane (1035 mnm) – Mrzasichle (770mnm) – rieka Bialka (740 mnm) – Czarna Góra (830 mnm) – Łapsze Vyżne - Łapsze Nyżne – Niedzica (500mnm) – Sromowce Niżne – Červený Kláštor (450 mnm)
Dĺžka trasy: 120 km

Počet účastníkov: oficiálne 495, neoficiálne cca 800

Mapa: Zakopane

V dňoch 27. - 29.mája 2011 sa konal už 44. ročník tradičného, najstaršieho a najmasovejšieho cyklistického podujatia na Slovensku – Okolo Tatier 2011, ktoré usporadúva Cykloklub Nižná - každoročne posledný májový víkend. Názov vystihuje aj obsah cyklopodujatia – prvý deň sa štartuje na Orave v Nižnej, Tatry sa obchádzajú zo severnej – poľskej strany, cieľ býval pravidelne v kempingu FICC v Tatranskej Lomnici, ktorý je, žiaľ, v likvidácii. Tohto roku preto bolo náhradné ubytovanie a kultúrny program v Ždiari - Hotel Magura. Druhý deň býva priestor pre pešiu turistiku alebo cykloturistiku, každý ho trávi po svojom. Väčšina sa vydá na vysokohorské túry do Vysokých Tatier a cyklonadšenci pokračujú v zdolávaní horských cyklokilometrov. Záverečný deň vedie trasa po južnej slovenskej strane Tatier cez Štrbské Pleso (1260 mnm) pokračuje nádherným zjazdom do Liptovskej kotliny (570 mnm), kde bola vždy možnosť ukončenia etapy. Ale „čerešničkou na torte“ pre zdatných cyklistov je posledná „horská prémia“ z Liptova na Oravu cez sedlo Huty (1080 mnm) s ukončením v mieste štartu Nižná, kde sa okruh uzatvoril.

Tohtoročného 44. ročníka sa zúčastnilo 495 oficiálne prihlásených cyklistov, organizátori však odhadli počet asi 800 cyklistov. Historicky najviac cykloturistov sa zúčastnilo na 41. ročníku v roku 2008: 1150 registrovaných cyklistov (odhad vyše 1500). Každoročne organizátori vyhlasujú súťaž o najlepšiu fotografiu, v roku 2007 ju vyhrala táto naša fotografia . Aj tohto roku posielame do súťaže fotografiu, ktorá asi najlepšie vystihuje atmosféru podujatia.

Posledný májový víkend sme prišli do Nižnej s vlastným sprievodným vozidlom s prívesom pre bicykle, ktoré šoféroval Žán. Ubytovali sme sa v penzióne Uhliská. Poradové číslo podujatia 44 podľa feng-šuej nie je priaznivé, čo sa asi prejavilo pod Suchou Horou ľahkou poruchou – paradoxne sprievodného auta určeného pre zber „cykloodpadlíkov“. Žán bol prekvapený ochotným, rýchlym a lacným servisom opravy auta na Orave.

Naša tohtoročná trasa sa od oficiálnej líšila, pretože sme plánovali piatkovú etapu ukončiť na Pieninách. Štartovali sme s hlavným pelotónom v Nižnej, pokračovali sme na hranicu Suchá Hora za sprievodu policajného auta. Až po štátnu hranicu na čele pelotónu bicyklovali organizátori. V Suchej Hore nás čakalo tradičné prvé občerstvenie. Niekoľko kilometrov za štátnou hranicou sme nemohli vynechať salaš, kde sa ponúkali typické syrové pochúťky – oštiepok (Oscypek), korbáčik, žinčica a pre odolnejších aj najznámejší produkt – baran džús, čo je nápoj poháňahúcich cyklistov vpred – žinčica s borovičkou.

V turistickom meste Zakopane sme sa zastavili len krátko, tentoraz sme vynechali prechádzku pešou zónou. Pokračovali sme v ceste s hlavným pelotónom smerom na priesmyk Lysá Poľana. Odmenou nám boli prekrásne výhľady na Vysoké Tatry zo severnej strany. Na vrchole (1035 mnm) sedla sme odbočili doľava na Murzasichle, kde nás čakal pekný zjazd. Pokračovali sme opäť kopcovitým terénom do Bukowina Tatrzańska, potom sme zišli k riečke Bialka. Na druhej strane rieky nás čakal krátky, ale prudký výstup do Czarna Góra, čo bola naša posledná „vrchárska prémia“. Pokračovali sme viac menej dolu kopcom cez spišské dediny Łapsze Vyżne a Łapsze Nyżne do Niedzica, kde je postavená priehrada na Dunajci. Tieto spišské dediny (celkovo 13 obcí) spolu s časťou Oravy (celkovo 12 obcí) v roku 1945 prezident ČSR Eduard Beneš (napriek referendu občanov postihnutých obcí) odovzdal Poľsku - Poľský spiš. Naša cyklistická odysea pokračovala po poľskej strane cez obec Sromowce Niżne do obce Czorsztyn. Tam sme prekročili rieku Dunajec lávkou (postavenou nedávno – v roku 2006) na slovenskú stranu do nášho cieľa Červený Kláštor. Pokračovanie v ďalšej reportáži.

Na záver je potrebné poďakovať organizátorom podujatia, výboru Cykloklubu Nižná pod vedením jej predsedu, ktorým je pán Miloš Kuboš.

Súvisiace akcie, fotografie a videá:
Okolo Tatier 40. ročník 25.5. - 27.5.2007
Okolo Tatier 41. ročník 23.5. - 25.5.2008
Okolo Tatier 42. ročník 29.5. - 31.5.2009

Video Ján Ďurica 2011 - cyklovideo 15 minút z troch dní - oplatí sa vidieť celé a virtuálne zúčastniť sa...
Fotografie Cykloklub Nižná



Odchádzame...

Laco a Miro šoférovali

Rozlúčiť sa prišiel aj Cyklomajo (vpravo)

Oravský zámok

Príchod do obce Nižná



Registrujeme sa,
registračný poplatok na mieste štartu bol 26 € (do 15.4. len 21 €)

Predseda nášho klubu s predsedom Cykloklub Nižná



Žán - vedúci sprievodného vozidla

Vedúci turististických činností Cykloklub Nižná Daniel Sitek a Cyklolaco

Naše ubytovanie v Nižnej -
Penzión Uhliská

Cyklojuraj



Zhromaždenie pred štartom




Členovia Cykloklubu Apollo




Zabezpečenie prepravy batožiny do Ždiaru

Organizačný výbor



Príhovor predsedu organizačného výboru - Ľuboš Kuboš


Starosta obce Nižná - Ing. Jaroslav Rosina

Členovia Bernard Cykloklub Slovakia a Cykloklub Apollo na štarte

Odštartované






Tradičná atmosféra pripomínajúca Preteky mieru - deti vítajú cyklistov

















Organizátori na čele pelotónu až po štátnu hranicu

Policajný doprovod na čele pelotónu

















Náš vodič Žán (vľavo)

Paradoxne pomoc potrebovalo naše zabezpečovacie vozidlo


Cyklisti z cykloklubu Zlaté Moravce


Občerstvenie na Suchej Hore




Salaš so špecialitami, ako napr. baran džús







Zakopane - centrum mesta










Pokračujeme - smer Lysá Poľana


Cyklojuraj a pohľad na Vysoké Tatry zo severu




Zastávka v Bukowina Tatrzańska




















Vraciame sa na Slovensko


Rieka Dunajec


Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk