B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Veľkonočné cyklovýlety na ostrove Brač (Chorvátsko) , 22. – 27.4.2011

Ostrov Brač
Dĺžka trasy: 268 km
Počet účastníkov: 10

1. etapa: Postira – Supetar – Ložišče – Bobovišče – MILNA – Dračevica – Nerežišče – Škrip - Postira 83 km
2. etapa: Postira – Pučišča – Pražnica – G. Humac – BOL – Pražnica – Nerežišče – Škrip – Postira 78 km
3. etapa (A): Postira – Supetar – Nerežišče – VIDOVA GORA – Nerežišče – Škrip - Dol – Postira 62 km
4. etapa (B): Postira – Supetar – SUTIVAN – Supetar – Dol – Postira 45 km


Motto: „Keby som nebol Slovákom, bol by som Chorvátom.“ (Martin Kukučín)

Tradičné veľkonočné sviatky sme slávili tentoraz pri mori, kde je predsa viacej vody pre naše dievčatá, aby neostali po šibačke prašivé. Preukázali sme týmto spôsobom ženám úctu, nakoľko sa ony celý rok starali o príbytok a o rodinu, a teraz sme na oplátku my muži symbolicky očistili svoje cyklopolovičky...

Kopcovitý terén ostrova Brač nám menej trénovaným občas pripomínal krížovú cestu, a absolvovali sme aj viaceré zastavenia bez číselného označenia. Na najvyššej hore ostrova Brač Vidova Gora vo výške 778 m nad morom je kríž a základy starochorvátskej kaplnky. Navštívili sme aj známu pláž Zlatý roh (Zlatni rat), ktorej tvár sa mení podľa nánosov mora. Známe letovisko Bol leží pri úpätí vrchu Vidova gora. Každý z nás účastníkov teraz môže povedať že v letovisku Bol bol.

Naše sídlo a východisko cyklotúr bolo v rybárskom mestečku Postira známym aj továrňou na spracovanie sardiniek. Ubytovaní sme boli v moderných apartmánoch s výhľadom na more s vlastnou kuchyňou v cene 26 - 35 €/2 osoby/noc. Domáci boli milí a pohostinní, mali vlastné červené víno zo svojho vinohradu, predávali kvalitný olivový olej, a pani domáca nám napiekla aj veľkonočné zákusky, ako aj koláče na privítanie (spolu s fľašou kvalitného vína). 40-denný pôst (každý sa pôstil v niečom inom) sme ukončili tradičnou jahňacinou (zabezpečil pán domáci) a prinesenými veľkonočnými dobrotami.

Počasie bolo prvé tri dni teplé a slnečné s teplotami nad 25°C, posledný deň bol ľahký dážď, hoci na ostrove Brač údajne prší veľmi málo. Večer sa však ochladilo a klimatizáciu sme využili na kúrenie.

Cesty na ostrove mali kvalitný povrch, nepripomínali naše domáce tankodromy. Vodiči áut sa k nám správali veľmi ohľaduplne, dokonca aj autá červenej farby. Na ostrove je veľa automobilov - veteránov, ktoré nám pripomenuli časy našej mladosti. Nevýhodou hornatého ostrova je nutnosť začiatku cyklotúry od 0 metrov nad morom a vyšliapanie na hrebeň - výhodou sú však dych berúce výhľady na more a nekonečné zjazdy vyplavujúce endorfíny...

Prímorská atmosféra bola vynikajúca, turistov málo a majitelia reštauračných zariadení sa pred začiatkom sezóny na turistov tešia. Ovládajú základy mnohých jazykov ako napríklad „ty koxo, ty brďo, ty vole“ a pod. Za 1 € sme dostali približne 7 kún, ktoré sa dali vybrať aj v bankomatoch. Najviac sa nám páčilo v neďalekej reštaurácii U Toniho v starobylej malebnej dedinke Dol - Konoba Toni Dol video. Podľa polohy k moru by sa však Dol mal skôr volať Hor. Vynikajúce červené víno malo výrazné antioxidačné vlastnosti a bolo vhodným doplnkom rybacích pochúťok (inčuny = ančovičky a šproty) – predjedlom pred kulinárskymi zážitkami po rýchlom zjazde do základného tábora.
Navštívili sme aj obec Selca, kde Martin Kukučín napísal svoj román Dom v stráni - Po stopách Martina Kukučína. Vzhľadom na upršané počasie sme však túto cestu - na rozdiel od pôvodného plánu - absolvovali autom.

Cyklotrasy pripravil a viedol Lacko Olle, ktorému patrí vďaka za toto vydarené a dobre zorganizované podujatie na začiatku cyklosezóny, ako aj za bezpečné šoférovanie VW transportéra s cykloprívesom, i za spoľahlivú navigáciu. Každý účastník dostal cyklistickú mapu ostrova, a podrobné internetové i printové informácie o zaujímavostiach na ostrove Brač.

Súvisiace linky:

Brač - wikipedia
Postira a Brač
Cyklocesty na ostrove Brač
Autom do Chorvátska
Koľko stojí cesta do Chorvátska?



























































































































































































































































































































































Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk