B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Fašiangy v obci Rohožník, 5.3.2011

Bratislava - Stupava - Pernek - Kuchyňa - Rohožník
Dĺžka trasy: 110 km

mapa Rohožník

Niektorí na bicykloch, iní autom sme v sobotu 5.3.2011 navštívili obec Rohožník na pozvanie Poľovníckeho združenia PZ Hôrka Rohožník, konkrétne na pozvanie pána Milana Hurbana a predsedu združenia pána Jozefa Hoffera. Príjemné bolo aj stretnutie so starostom, ktorým je už druhé funkčné obdobie pán magister Peter Švaral.
Konal sa totiž 4. ročník obecnej zabíjačky. V Rohožníku sme boli už aj po minulé roky a obdivovali sme aktívny život obce. Takéto slávnosti sú dôkazom, že niekde niekomu stále záleží na tradíciách a vzájomnej súdržnosti. Obecná zabíjačka sa koná posledný víkend fašiangov, teda pred začiatkom 40-dňového pôstu pred Veľkou nocou, ktorý začína na Popolcovú stredu.
Tohto roku bolo na obecnej zabíjačke „obetovaných“ 15 prasiatok. Atmosféra, jedlo, nálada – všetko bolo vynikajúce. Mali sme čo robiť, aby sme zvládli všetky ochutnávky, ktoré sa ponúkali – cigánska pečienka, jaterničky, krvavničky, podbradok, tlačenka, kapustnica (tú navaril ďalší náš kamarát Ivan Zizič). Nielen mäsové výrobky, ale aj sladkosti ako šišky a fánky patria k fašiangom, chutili najmä našim dievčatám. K tomu všetkému nemohla chýbať domáca slivovica a varené víno. Všetky produkty boli „nefalšované“ a poctivé, ktoré dnes v obchodoch človek nemá šancu kúpiť. Na obecnej zabíjačke totiž nešlo o obchod, ale o prestíž – každý pripravoval jedlo čo najlepšie a „so srdcom“.
Na obecných slávnostiach bol zaujímavosťou napríklad aj tzv. „Sedlácky dvúr“, kde predvádzali tradiční remeselníci svoje umenie. Nechýbali maškary, konské povozy, ani basa, ktorá sa pochovávala o polnoci. Na Slovensku je tradíciou v tomto období zimno-jarného prechodu pochovávať basu, my, cyklisti, zas naopak, začíname vyťahovať po zimnom spánku svojich „tátošov“.
Proste, Rohožník sa stáva našou obľúbenou destináciou, ktorú odporúčame všetkým. Pre cestovanie v priestore i v čase...

Tradícia fašiangy.
Fašiangy začínajú 6. januára (Traja králi) a končia v utorok o polnoci pred Popolcovou stredou, ktorá bude tohto roku 9. marca 2011. Fašiangy sú tradične obdobím zábav, plesov, hírenia a „všetkých možných prejavov nemravností“.
Po fašiangoch nasleduje 40 dňový pôst až do Veľkej noci. Veľká noc je stanovená vždy v prvú nedeľu (t.r. 24. apríla – na Juraja) po splne mesiaca (t.r. 18.apríla) po jarnej rovnodennosti (každoročne 21.marca). Z tohto dôvodu je termín Veľkej noci pohyblivý a tohto roku je mimoriadne neskoro – čo je zas dobré pre dlhé obdobie fašiangov. Bodkou za fašiangami je u nás syntéza staroslovanských zvykov a nemecko-talianskych karnevalových kultúr – u nás zábavy, pochovávanie basy atď, na koniec fašiangov sa konajú aj najslávnejšie karnevaly – v brazílskom Rio de Janeiro, v talianskych Benátkach (od 15. storočia) alebo Mardi Gras New Orleans. Medzi najslávnejšie karnevaly na svete patrí aj koniec fašiangov na kanárskom ostrove Tenerife.
Pôvod slova fašiangy pochádza z nemeckého „Fasching“, pôvodne „Vaschang“, čo značí vo voľnom preklade posledný nápoj (alkoholický) pred (prísnym) pôstom.


Súvisiace linky:
3. Rohožnícke obecné slávnosti, 15.8.2009
Obecná zabíjačka a pochovávanie basy
Záhorie región, Záhorie gastro
Lastovičky priletia až v druhej polovici marca




































































































Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk